POŽARNE LOPUTE FIPRO®

Za vgradnjo v jaške za odvod dima

Požarne lopute FIPRO® se uporabljajo v kanalih za ogrevanje, prezračevanje in klimatizacijo za preprečevanje širjenja požara. Požarne lopute hkrati zavirajo razporeditev dima v kanalih – podobno kot dimne lopute.

V primeru nenavadnega dviga temperature se požarna loputa zapre. To se običajno nadzoruje s termočlenom, ki se pri višjih temperaturah topi. Vzmeti nato zaprejo lopatice lopute.

Požarne lopute FIPRO® se lahko zaprejo tudi na primer z električnim signalom, ki ga prejme sistem za zaznavanje požara. Predpisi in režimi požarnih testov se od države do države razlikujejo, kar lahko privede do različnih zasnov in načinov uporabe.

Zasnova blažilnika

Loputa FIPRO® tvori enokrilno zapiranje prostora v obliki vrat z visoko mehansko funkcionalno varnostjo. Visoka stopnja tesnosti in dimotesnosti je dosežena z uporabo vsestranskih tesnilnih materialov. Okoliški vidni okvir je vedno enako širok. Vratni tečaj je lahko nameščen na levi, desni ali spodnji strani.

Najmanjša različica (Š x V):
Zunanja dimenzija: 480 x 900 mm
Notranje mere: 280 x 700 mm

Največja različica (Š x V):
Zunanja dimenzija: 1050 x 2700 mm
Notranja dimenzija: 850 x 2200 mm

1
2
3
1

negorljive plošče FIPRO® s prilagodljivo površino

2

Verižni pogon in magnetna ključavnica

3

Priključki iz nerjavečega jekla

– Certifikat in preskus v skladu s standardom EN 1366-10
– Zahtevano v skladu s standardom EN 12101-8, 2011: Dimovodne lopute za odvajanje dima
– Požarna odpornost do EI120
– Zapiranje sobe E120
– Tesno zaprto in dimotesno
– Montaža v masivno steno z montažnim okvirjem
– 3 različice: Navpično vrtenje ali nagibanje in vodoravno nagibanje
– Tečaj vrat DIN desno / levo / spodaj
– Verižni pogon in magnetno zaklepanje
– Protipožarna plošča iz materiala FIPRO®

Klopi za nadzor dima FIPRO® so izdelane iz negorljivih plošč s prilagodljivo površino, ki se harmonično zlije z arhitekturo.

– Standardna površina HPL laminirana, na voljo v beli (podobna RAL 9010) ali svetlo sivi (podobna RAL 7035) barvi.
– Posebne barve ali drugi površinski materiali na zahtevo

Notranjost

Zunaj

Pozitivni tlak pomaga pri izpodrivanju dima.

V primeru požara sistem za zaščito pred dimom (RDA) najprej vklopi prezračevalni sistem. S tem se v jašek za dovod zraka vnese dodaten zrak in na stopnišču nastane rahel nadtlak. Hkrati se samodejno odpre loputa za odvod dima v prizadetem nadstropju.

Če se ljudje zdaj zatečejo iz uporabne enote požarnega nadstropja na stopnišče, nadtlak postane učinkovit. Nadtlak potisne dimne pline nazaj in jim omogoči, da skozi lopute za odvod dima uidejo v izpušni jašek. Tako je stopnišče brez dima in varno za uporabo.

Prednost

Stopnišče z RDA odpravlja potrebo po drugem stopnišču. Tako je na voljo več stavbnega prostora, ki ga lahko uporabite na primer kot pisarno ali bivalni prostor.