About MINERALKA

Smo MINERALKA d.o.o.
proizvajalec FIPRO® negorljivih vermikulitnih plošč.

MINERALKA d.o.o. s sedežem v Sloveniji, je član skupine Techno Physik Group in hčerinsko podjetje družbe TECHNO PHYSIK Engineering GmbH, Nemčija (www.techno-physik.com), ki je specializirano za proizvodnjo in distribucijo izolacijskih materialov in izdelkov za zaščito pred požarom..
Proizvodnja negorljivih vermikulitnih plošč se je začela v osemdesetih letih. Več kot 95% celotne proizvodnje se izvaža po vsem svetu.

MINERALKA d.o.o. Slovenija s podružnico MINERALKA d.o.o. Niederlassung Austria (www.thermax.at) se z več kot 35-letnimi izkušnjami in strokovnim znanjem uvršča med vodilne proizvajalce dekorativnih izdelkov za zaščito pred požarom na ladjah in ploščadih, protipožarno zaščito v gradbeništvu, požarno varnih gradbenih instalacijah ter za visoko temperaturno odporne, negorljive, izolacijske izdelke. Naši izdelki za požarno zaščito nudijo optimalne rešitve za vsako specifično zahtevo.
Z našimi odobrenimi FIPRO® konstrukcijami in materiali vam je na voljo široka paleta možnosti uporabe za inovativno protipožarno zaščito.

Izdelke FIPRO® je testiralo približno 25 različnih mednarodnih testnih inštitutov in jih odobrilo kot materiale, primerne in sprejemljive glede preventivne protipožarne zaščite, ki ne sproščajo dimnih plinov in ne vsebujejo azbesta ali vlaknatih materialov in kot materiale, ki so neoporečni za zdravje.

Zgodovina

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so plošče, ki so bile do takrat izdelane iz azbesta, zamenjali nesporni izdelki iz vermikulita. Po dolgem obdobju razvoja so bili ti izdelki testirani v približno 25 različnih mednarodnih testnih inštitutih glede njihove primernosti za požarno zaščito ter glede sproščanja dimnih plinov (toksičnost).

Zahteve in testiranja v ladjedelniški industriji so urejeni na mednarodni ravni. Leta 1974 so bili v zvezi s preventivno požarno zaščito sprejeti mednarodni sporazumi »Za zaščito človeškega življenja na morju«. Novi zakoni in pravila so nastali pod imenom SOLAS (varnost življenja na morju). Pogodbe so bile sklenjene, predpisi so bili standardizirani in določeni so bili novi pogoji.

Dandanes so vermikulitni izdelki vodilni na področju “preventivne protipožarne zaščite v notranjih prostorih”. Velika izbira različnih površinskih materialov (ploščic, marmorja, laminatov [HPL in CPL], opeke, furnirja, kovinskih površin itd.) in njihova enostavna obdelava (lahko se jih reže in predeluje, tako enostavno kot les) omogočajo izdelavo atraktivnih dizajnov in oblik.
Z razvojem izdelkov se optimizira protipožarna in protihrupna zaščita. Proizvodni program se povečuje in stalno se razvijajo estetsko privlačne rešitve na dekorativnem področju.

Poleg tega pa so bila v IMO resolucijah (Mednarodna pomorska organizacija) določena še priporočila in pravila za preskušanje in nadzorni postopki.
IMO opredeljuje pogoje, ki jih morajo izpolnjevati materiali in sestavni deli za ladjedelništvo. Resolucije IMO se uporabljajo tudi pri posebnih uporabah teh izdelkov, npr. na priobalnih platformah, na križarkah, na rečnih plovilih in mega-jahtah.