TEHNIČNE INFORMACIJE FIPRO®

Orodja in stroji | Obdelava | Zaključna obdelava

Orodja

Orodja in stroji

Plošče FIPRO® se lahko varno obdelujejo z običajnimi orodji in stroji brez težav glede higiene dela ali vpliva na okolje (vrtanje, rezkanje, žaganje, brušenje itd.).
– Za rezanje plošč uporabite stroje za rezanje lesa z rezalniki z značilnimi karbidnimi zobmi.
– Obdelava robov za velike količine se lahko opravi z dvostranskim profilom. Obdelovalna oprema je podobna tisti, ki se uporablja za plošče iz iveri. Hitrost podajanja je treba nekoliko zmanjšati.

Izpušni plin

Vermikulitni prah, ki nastane med vrtanjem, je treba odstraniti. Prah ni vnetljiv, pri večjih količinah pa je priporočljivo uporabiti ločen sesalnik, sicer bi v ogrevalnih sistemih nastale velike količine pepela.

Naprave za tiskanje

Da bi se izognili poškodbam robov plošč, ki jih med obdelavo povzročijo transportni trakovi, valji ali stiskalne naprave, je treba popolnoma avtomatizirane delovne tokove razdeliti na manjše stopnje obdelave, kot je znano iz proizvodnje pohištva iz ivernih plošč.

Orodja in stroji

Obdelava

Stični spoji

Plošče FIPRO® so tako pod vplivom ognja kot tudi v običajnih podnebnih razmerah izredno odporne na spreminjanje dimenzij. To v številnih primerih omogoča spajanje plošč na čelni stik. Za tovrstna dela so potrebni certificirani in pregledani gradbeni elementi.

Stični spoji

Vogalni spoji

Plošče FIPRO® lahko sestavite z vijaki, žeblji ali pnevmatskimi sponkami. Glede na konstrukcijske zahteve je morda potrebno dodatno lepljenje.

Vijaki:
Potrebni so vijaki z grobim navojem z delnim navojem (npr. vijaki tipa Spax). Optimalni spoji bodo izdelani, če bodo mesta za vijake predhodno navrtana na velikost jedra vijaka in če bo v navrtano luknjo tik pred vstavitvijo vijaka naneseno malo ognjevarnega lepila.

Spenjanje:
Pnevmatske sponke skupaj z lepljenjem z ognjevarnim lepilom prav tako zagotavljajo varen in trajen gradbeni spoj. Staplerji morajo imeti omejevalnike tlaka.
Za krpanje glavic vijakov, lukenj za žeblje in sponk (ter robov poškodovanih površin) priporočamo krpanje iz ognjevarnega lepila (silikata) in zdrobljenega vermikulita.

Medeninasti razpršilni zatiči:
Za vijačne spoje z visokimi zahtevami glede trdnosti, pohištvene spoje, sestavljanje premikajočih se delov strojne opreme, spoje, ki jih je treba razstaviti, itd., priporočamo uporabo medeninastih razteznih čepov.

Lepljenje:
Naše posebno ognjevarno lepilo je po eni strani optimalen pripomoček za montažo plošč FIPRO®, po drugi strani pa je spoj plošče tesen in ognjevaren. Ognjevarno lepilo se lahko uporablja pri temperaturah nad +5 °C. Deli, ki jih je treba spojiti, se privijačijo, vpnejo ali stisnejo skupaj, potem ko je lepilo naneseno zelo redko. Lepilo je treba nanesti neposredno na mesto spoja iz tube.

Stiki z jezičkom in utorom:
Pri “plavajočih” spojih plošč, nepravilnih temeljih in povečanih zahtevah glede ravnosti površine je priporočljivo, da se med ploščami uporabijo stiki z jezičkom in utorom. To olajša namestitev.
Jeziki morajo biti izdelani iz nevnetljivih materialov.
Stene utorov ne smejo biti tanjše od 8 mm za nepremazane plošče.

Vogalni spoj

Vijaki

Medeninasti razpršilni zatiči

Lepljenje

Stiki na pero in utor

Zaključna faza

Štekanje:
Stike plošč na površinah, ki bodo pozneje ometane ali pobarvane, je treba spajkati. Primerne so običajne fugirne mase in fugirni premazi.
Pred krpanjem površin je treba plošče iz vermikulita poševno obdelati. Štekanje lahko opravite le, če plošče ne bodo izpostavljene velikim temperaturnim spremembam, zaradi katerih bi se spremenila njihova velikost. Da bi zagotovili spoj brez razpok, je treba spoje ojačati s tkanino iz steklenih vlaken.

Barve in zaključne obdelave:
Na plošče FIPRO® lahko nanesete praktično katero koli običajno barvo ali zaključno obdelavo.

Slikanje neobdelanih plošč:
Čiste površine s pravo barvo lahko z lateksom, sintetično smolo ali akrilno barvo dosežete tako, da nanesete premaz, osnovni in zaključni sloj.

Slikanje laminatov:
Za izpostavljene robove ali površine z visokimi zahtevami glede trdote, trajnosti in gladkosti (barve z visokim sijajem) je priporočljivo, da se neobdelane plošče prekrijejo z brušenim premaznim materialom (HPL). Na to se nanesejo osnovni premazi in dvokomponentne barve DD. Površine s to konstrukcijo izpolnjujejo najvišje standarde oblikovanja in kakovosti.

Ometavanje:
Plošče FIPRO® so zaradi svoje dimenzijske stabilnosti še posebej primerne za ometavanje. Pri pripravi je treba na neobdelano ploščo nanesti osnovni sloj lateksa s kremenčevim peskom.

tapeciranje:
Plošče FIPRO® lahko brez težav okrasite z vsemi vrstami tapet. Kot osnovni premaz je treba uporabiti ustrezen temeljni premaz.

Ploščice:
Ognjevarne plošče FIPRO® lahko prekrijete s ploščicami, keramiko ali naravnim kamnom. Pri polaganju plošč je treba upoštevati smernice za suho gradnjo. Vse spoje plošč je treba utrditi s trakom za utrditev spojev in jih nato prepleskati kot celoto.

Štekanje

Barve in zaključna sredstva

Slikanje neobdelanih plošč

Slikanje laminatov

Ometavanje

Lepljenje tapet

Ploščice